Het Morgan paard

De Morgan is een van de belangrijkste paardenrassen in de Verenigde Staten dat vernoemd is naar Justin Morgan, een leraar uit Massachusetts. Morgan verhuisde 1798 naar Vermont en kocht een jonge kleine hengst (stokmaat 1,40) genaamd Figure. Het was onbekend wat voor ras Figure was. Vermoedelijk was hij een afstammeling van de volbloed hengst True Briton. Figure werd beschouwd als stamvader van het Morgan-ras. Figure stierf in 1821. Drie van zijn nakomelingen, de hengsten Sherman, Bulrush en Woodbury, gaven alle goede eigenschappen van Figure door aan de volgende generaties Morgans.

De Morgan is een klein, compact en veelzijdig paard, prima geschikt als gezinspaard. De Morgan wordt gebruikt in de verschillende takken van wedstrijdsport en vooral in de drafsport, maar is ook uitermate geschikt voor de recreatie. De Morgan heeft een typische houding met de voorhand naar voren geplaatst en de achterhand recht naar achteren gestrekt. Het hoofd moet kort en expressief zijn met een breed voorhoofd, grote ogen en een rechte of enigszins holle neusrug. De oren zijn kort en welgevormd en staan ver uit elkaar. De Morgan heeft veel uithoudingsvermogen, en heeft een zachtaardig karakter.

Deze pagina is nog maar net gestart, daarom is deze nog wat leeg, maar dit wordt spoedig nog verder uitgebreid. Het doel is om meer bekendheid te geven aan dit Amerikaanse paardenras.

Morgan is behalve als paardenras, ook een aanduiding van voornaam of achternaam.

Als u niet naar het paardenras morgan op zoek was, maar naar een bepaalde persoon met die naam, kijk dan op Google en verduidelijk uw zoekopdracht met meerdere woorden.